Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse
Gå direkte til innhold

- Viktig innspill til energimeldingen

Statsråd Tord Lien og Regjeringen mottok 12. september den nye strategirapporten fra Energi21 i industrihistoriske omgivelser hos Rainpower.

Styrelleder Sverre Aam i Energi21 (t.v.) overrakte Energi21s strategi 2014 til olje- og energiminister Tord Lien. (Foto: Atle Abelsen)

 

«Vel vet jeg mye, men jeg vil vite alt!»

Olje- og energiminister Tord Lien fant grunn til å sitere Goethe da han mottok strategidokumentet fra Energi21 i Rainpowers industrilokaler på Sørumsand i formiddag. Statsråden skyndte seg å legge til at han slett ikke «vet alt», men har store forventninger til at dette strategidokumentet for forskning, utvikling, demonstrasjon og kommersialisering av ny energiteknologi vil få stor betydning for arbeidet med Regjeringens bebudede energimelding.

Arbeidsplasser

– Regjeringen trenger dette for å kunne trygge og sikre arbeidsplassene i den norske fornybarnæringen, samtidig som vi ivaretar våre forpliktelser både med hensyn til å redusere klimagassutslipp og når det gjelder å utvikle ny industri og næringsvirksomhet knyttet til disse behovene, sa han.

Statsråden pekte på at Regjeringen gikk til valg på blant annet å øke innstasen på forsking og utvikling av fornybare energikilder.

– Samtidig ønsker vi å knytte oss tettere opp til Europa. Selv om Norge er i en unntakssituasjon med nesten hundre prosent fornybar energiproduksjon, så betyr en enda tettere tilknytning til den europeiske infrastrukturen en stor omstilling også for det norske samfunnet, sa Lien.

Utfordrer industrien

Styreleder Sverre Aam i Energi21 benyttet anledningen ved fremleggelsen av strategidokumentet til å utfordre spesielt industri og næringsliv til å være enda mer offensive på de internasjonale markedene.

– Dere må komme tydeligere ut på banen, og dere må tørre mer! Se forskningen og forskningspartnerne som viktige strategiske verktøy når dere skal ut og konkurrere om å levere til nye 2000 terawattimer vannkraft som skal bygges ut!

Samtidig trakk han fram myndighetenes rolle i det internasjonale spillet om forskningsmidler.

– De dyktigste norske aktørene har alle forutsetninger for å bli blant de vinnende alliansene i Europa. Men det krever at vi blir enda dyktigere i spillet om posisjoner. Her har allerede de dyktigste forskningsaktørene opparbeidet en solid kompetanse, sa Aam.

 

Seks satsingsområder i ny strategi

OEDs nettsak om overrekkelsenl

 

Skrevet av:
Atle Abelsen
Publisert:
12.09.2014
Sist oppdatert:
13.09.2016