Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse
Gå direkte til innhold

Verdiskaping for fremtiden

Olje- og energiminister Tord Lien vil styrke relevansen i forskningen, øke deltakelsen i internasjonalt forskningssamarbeid, og fortsette å hente ut verdiskaping med fokus på rekruttering og næringsutvikling.

Olje- og energiminister, Tord Lien og Lene Mostue, direktør i Energi 21. (Foto: C media) Statsråden uttrykker at han setter pris på Energi21s engasjement med å mobilisere næringen til deltakelse i FoU i et intervju i Energi21s bilag til Dagens Næringsliv 3. desember.

– Vi trenger prosjekter med sterke utdannings- og forskningsmiljøer og med god deltakelse fra næringslivet. Vi har et godt virkemiddelsystem i Norge som gir mange muligheter for fremtidig kunnskaps- og teknologiutvikling. Næringsinvolvering er avgjørende, og en viktig suksessfaktor for utvikling av fremtidens energisystemer. Samarbeid mellom forskningsmiljøene og næringslivet er gull verdt, sier Tord Lien.

Øke verdiskaping

– Norge er i en unik situasjon innen klimavennlig kraftproduksjon. Det setter oss i en særstilling på mange områder. Det vi ser innen for eksempel utvikling av mer klimavennlig og energieffektiv aluminiumsproduksjon og norsk fremstilling av silisium, åpner mange internasjonale markedsmuligheter for Norge og er et godt grunnlag for fremtidig verdiskaping, sier Lien.

Han viser til at så langt har norske aktører lyktes godt innen energiområdet i Horisont 2020, og har med 27 deltakelser i innstilte prosjekter sikret en EU-støtte på nær 200 mill. kroner. Næringslivets andel er så høy som 33 prosent.

– Vi møter europeiske forskere med høy kompetanse som kan være med på å løfte norsk forskning. Det er klokt å ha oppmerksomhet på innovasjonseffekten ved forskningen. Næringslivet bør således engasjere seg mer i slikt forskningssamarbeid. Verdien av det internasjonale forskningssamarbeidet er at vi får mer kompetanse og utvikling rundt produksjons, transmisjon og energibruk, sier olje- og energiministeren.

Ivareta verdiskapingen

Statsråden presiserer også at vi må se enda lenger fremover for å ivareta verdiskapningen. Det å rekruttere og videreføre kompetansen til fremtidens hoder har en stor betydning.

– Det er mange godt voksne som sitter med en kompetanse som ikke må bli glemt. Derfor må vi skape nye spennende prosjekter med et høy teknologisk image som appellerer til fremtidens hoder. Det er viktig å øke interessen blant unge, og vise at de får mulighet til å ta del i et spennende miljø og bygge energisystemer som er mer bærekraftig for fremtiden, avslutter Tord Lien.

Skrevet av:
Leif Ingvald Skaug
Publisert:
02.12.2015
Sist oppdatert:
13.09.2016